
Miejsca najgorsze do użądlenia: penis, górna warga, nozdrza
4 kwietnia 2014, 10:11Michael Smith z Uniwersytetu Cornella zajmuje się ewolucją pszczół. Jak można się domyślić, przy okazji takich badań nie da się uniknąć ugryzień i jedno z nich zainspirowało kolejne studium. Studenta zaskoczyło, że ukąszenie w jądra nie bolało tak bardzo, jak się tego spodziewał, postanowił więc sporządzić listę najgorszych (najbardziej bolących po ukłuciu) miejsc.

Leptyna działa również na glej
2 czerwca 2014, 11:17Dwadzieścia lat po jej odkryciu wykazano, że leptyna, hamujący apetyt hormon wytwarzany głównie w białej tkance tłuszczowej, wpływa nie tylko na neurony, ale i na glej.

Problemy z uchem przez jelito
21 lipca 2014, 11:31Dziesięcioletni chłopiec z Karoliny Północnej latami zmagał się z problemami usznymi, nim wreszcie okazało się, że to skórne powikłanie choroby zapalnej jelita - choroby Leśniowskiego-Crohna (ChL-C).

Koralowce i ryby potrafią wywęszyć zniszczoną rafę
22 sierpnia 2014, 10:48Zniszczone rafy koralowe emitują wskazówki chemiczne, które odstraszają larwy koralowców i ryby, zniechęcając je do zasiedlenia zdegradowanego habitatu.
Ślimak morski pomaga wyjaśnić i wyeliminować wpływ chemii na mózg
9 października 2014, 12:08Chemioterapia powoduje zmiany w metabolizmie i przepływie krwi przez mózg (ang. chemo brain), które mogą się utrzymywać nawet przez 10 lat. Naukowcy z Centrum Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Teksańskiego z Houston przeprowadzili badania na komórkach ślimaków morskich Aplysia californica, których mechanizmy pamięciowe przypominają te występujące u ludzi i odkryli, na czym, przynajmniej w przypadku mięczaków, polega negatywne działanie doksorubicyny. Co więcej, za pomocą eksperymentalnego leku udało się te efekty odwrócić.

Nowy jadalny biofilm do sera
1 grudnia 2014, 11:15Naukowcy z Universitat Politècnica de València opracowali przeciwdrobnoustrojową powłokę do miękkich serów, która wydłuża czas ich przydatności do spożycia. Film jest całkowicie jadalny, a w jego skład wchodzą 2 olejki eteryczne - z oregano i rozmarynowy - oraz chitozan, pozyskiwany w procesie chemicznej deacetylizacji chityny pancerzyków skorupiaków.

Gdzie ludzie, tam erozja
12 stycznia 2015, 12:16Wycięcie dziewiczego lasu i rozpoczęcie intensywnej uprawy roli prowadzi w ciągu kilku dziesięcioleci do takiej erozji gleby, jaka bez interwencji człowieka ma miejsce w ciągu tysiącleci. Specjaliści doskonale zdają sobie sprawę, że zastępowanie lasów polami uprawnymi zwiększa tempo erozji, jednak dotychczas nie udawało się tego tempa zmierzyć

Pusty brzuch to pusty portfel
23 lutego 2015, 07:54O tym, że nie należy wybierać się z pustym brzuchem na zakupy, wiadomo nie od dzisiaj. Okazuje się jednak, że jeśli jesteśmy głodni i chodzimy po sklepie to ryzykujemy nie tylko kupnem nadmiernej ilości produktów spożywczych. Głód zwiększa też prawdopodobieństwo zakupu rzeczy innych niż spożywcze.

Bierne palenie roślin
9 kwietnia 2015, 06:39Niektóre rośliny mogą pochłaniać nikotynę z dymu papierosowego i z zanieczyszczonej gleby.

Ptaki ważą pożywienie
25 maja 2015, 12:38Polscy naukowcy uczestniczyli w Arizonie w pracach międzynarodowego zespołu, który zauważył, że niektóre ptaki mogą „ważyć” pokarm, zanim wybiorą odpowiedni kawałek. Co ciekawe, zwierzęta sprawdzają masę orzechów, bez rozbijania skorupki.